Centrul Alexandriei este plin zilele acestea de comercianţi care vând jucării ieftine, dar periculoase. Pe tarabe se găsesc trenuleţe şi maşini fără etichetă, păpuşi şi pluşuri aduse din China fără instrucţiuni de folosire, dar părinţii par mai puţin interesaţi de acest aspect, alegând produsele cu preţuri foarte mici.
Din cele aproximativ 60 de tarabe care s-au întins pe strada Libertăţii de la începutul lunii decembrie, majoritatea au la vânzare jucării cu o calitate îndoielnică. Toate sunt aduse din China, multe dintre ele nu au înscrise pe etichetă denumirea producătorului sau au atât marcaj CE, cât şi CS. Deşi maşinuţele mici demontabile sau jucăriile tip yo-yo pot fi extreme de periculoase pentru copiii cu vârste mici, care le pot ingera sau se pot sufoca cu ele, produsele nu au înscrise avertismente privind potenţialele pericole de folosire. Comercianţii ridică din umeri şi devin chiar iritaţi dacă sunt întrebaţi de provenienţa jucăriilor şi de calitatea acestora,. Reporterii ADS s-au arătat interesaţi să cumpere un joc lego, produs în China, care nu avea trecut nicăieri instrucţiunile de folosire sau indicaţii privind folosirea acestuia numai de la o anumită vârstă. Întrebat de la ce vârstă este indicat lego, comerciantul s-a arătat vizibil deranjat “ Nu ştiu de la ce vârstă. De la orice vârstă. E doar 7 lei, la banii ăştia mai contează!”, ne-a spus comercinatul.
Nici părinţii aflaţi zilele acestea în cursa pentru căutarea cadoului de Moş Crăciun, nu bagă în seamă lipsurile jucăriilor vândute de ambulanţi. Majoritatea dau iama la tarabe atraşi de preţurile mici, fără să se gândească la faptul că micile chinezării pot deveni dăunătoare. “ Mă uit să cumpăr un robot pentru băieţelul meu de 3 ani. Mă uit aici, pe centru, că sunt mult mai ieftine. În magazine găseşti aceleaşi produse dar la alte preţuri. Mai mari. Aici sunt jucăriile cele mai accesibile