După scăderi consistente de salariu şi majorări de preţuri, romanii vor fi ceva mai stranşi la pungă anul acesta cand vine vorba de ospăţul de Sărbători. Potrivit specialiştilor consultaţi de Libertatea, o masă decentă de Crăciun ar costa in jur de 600 de lei, dar românii vor tăia de pe liste mofturile sau alimentele scumpe.
Cumpătare şi bani mai puţini în buzunare vor fi ingredientele mesei de Crăciun din acest an pentru majoritatea românilor. Cum traiul s-a scumpit şi lefurile au scăzut, conaţionalii noştri trebuie să facă slalom printre cheltuieli în aşa fel încât să păstreze tradiţionala masă de Crăciun îndestulată.
Coşurile de cumpărături vor fi mai goale, iar gospodinele se vor întrece în tehnici de preparat bucate specifice Sărbătorilor de iarnă cu bani puţini. Rafturile hipermarketurilor sunt deja burduşite, însă preţurile mai mari decât anul trecut îi determină pe mulţi să se gândească de două ori înainte de a cumpăra ceva.
Ospăţul costă 600 de lei
Carnea, produsele din carne şi lactatele costă mai mult cu 2 până la 4 lei decât în aceeaşi perioadă din 2009, în timp ce fructele şi legumele vor scoate cu maximum 2 lei mai mult din buzunarele noastre.
“La cum sunt preţurile în această iarnă şi după cum se comportă românii la cumpărături în ultima vreme, masa de Crăciun pentru o familie de patru persoane în acest an ar trebui să coste circa 600-650 de lei. Vor fi foarte mulţi români care nu vor avea aceşti bani pentru o masă decentă de Sărbători deoarece, în acest an, au avut loc foarte multe tăieri de salarii, creşteri de taxe, dar, îndeosebi, scumpirea întreţinerii”, ne-a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară. Libertatea a dat o raită prin magazine şi vă spune care sunt preţurile produselor ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Sărbători.
«Nu ar trebu