Proiectul privind aprobarea candidaturii Municipiului Bucureşti pentru a găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2020 a fost respins, ieri, de către consilierii generali. Proiectul a înregistrat 22 de voturi „pentru“, 4 „împotrivă” şi 13 „abţineri“, dar pentru a fi aprobat avea nevoie de 28 de voturi „pentru“, adică două treimi din numărul de consilieri generali.
În nota de fundamentare a proiectului se menţiona că „organizarea Jocurilor Olimpice în municipiul Bucureşti reprezintă un eveniment care va genera un impuls major pentru economia României, o dezvoltare a turismului şi a infrastructurii precum şi crearea unor noi locuri de muncă.
Citiţi şi:
„Olimpiada la Bucureşti“, vot în Consiliul Capitalei
Infrastructura va fi realizată astfel încât să poată fi utilizată şi după terminarea Jocurilor Olimpice, lăsând ca rezultat stadioane olimpice, reţea modernă de transport public la suprafaţă". Argumentele nu au fost însă suficient de convingătoare pentru consilierii generali.
Primarul nu a stat la vot
În lipsa primarului general, Sorin Oprescu, care a părăsit şedinţa, consilierii şi-au exprimat punctele de vedere. Consilierul Horia Scarlat, de exemplu, s-a declarat pentru aprobarea proiectului:
„Trebuie să ne propunem obiective mari şi ar fi bine să votăm ‹‹pentru››, astfel încât primarul să nu considere că îi punem frână. Mulţi spun că este puţin probabil să se realizeze un asemenea proiect, însă un prim pas ar fi votarea hotărârii", a declarat Scarlat. Şi consilierul Gâf Deac a susţinut aprobarea proiectului, spunând că aceasta ar fi o bună ocazie să „se ştie că România există pe hartă".
Consilierul Victor Stan, pe de altă parte, consideră proiectul o absurditate: „Olimpiada înseamnă 17.000 de sportivi, 5.000 de ziarişti şi 60 - 70.000 de susţinători. Nu există infrastructura necesară pentru organizare