Mecanismul european de stabilitate financiară, acceptat în urma Summitului UE, va fi introdus în Tratatul de la Lisabona cel mai probabil în iunie anul viitor. FMI va stabili standardele lui de funcţionare.
"Misiunea va fi aceea de a preveni crize financiare, care s-a demonstrat că dacă afectează un stat din zona euro, periclitează stabilitatea întregii zone euro," a spus Traian Băsescu, astăzi la Bruxelles, după încheierea Summit-ului european.
Nimeni nu rămâne pe dinafară
Mecanismul intră în vigoare la mijlocul lui 2013, iar statele din afara zonei euro care vor sa fie partenere trebuie să "contribuie". "Mecanismul nu lasă în afară statele care nu sunt în zona euro şi nu le lipseşte de acest mijloc de asistenţă pentru situaţii de criză," a spus Băsescu.
FMI face legea
Statele vor beneficia de asistenţa financiară a mecanismului numai ca o a doua opţiune, după ce au stabilit deja un acord de credit cu FMI. "Fondul Monetar Internaţional rămâne principalul instrument de stabilizare, dar resursa financiară vine din interiorul zonei euro," a spus Băsescu.
Fondurile de ajutor vor veni la pachet cu reguli de utilizare "foarte stricte". Însă nu se ştie mai mult despre aceste limite, cel puţin până la următorul Summit european din 2011.
Băsescu a dat, însă, un indiciu: "Este extrem de important să vă spun faptul că standardele care vor fi utilizate în accesul la resursele financiare ale mecanismului, chiar şi în situaţii de insolvenţă a statelor, rămân, de asemenea, cele ale Fondului Monetar Internaţional," a spus Băsescu.
Până la implementarea mecanismului, miniştrii de finanţe din fiecare stat membru, precum şi Banca Centrală Europeană, vor pregăti felul în care acesta va funcţiona. La pregatire pot asista şi statele non-membre ale zonei euro.