N-am mai scris de ceva vreme despre ce mai fac psihologii clujeni. Și poate credeați că au intrat în vacanță. Ei bine, nu. Dovada? O carte de terapii cu benzi desenate care va fi lansată luni. Amănunte mai jos:
”Retmagia și minunatele aventuri ale lui Retman” reprezintă cadoul special de Crăciun, oferit de Catedra de Psihologie Clinică și Psihoterapie a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj. Cartea va fi prezentată și lansată public luni, 20 decembrie 2010, de la ora 18.00, la Librăria Origine (Calea Moților, nr. 111, Cluj-Napoca).
Lucrarea, apărută la editura RTS, reprezintă o culegere de povești ilustrate, realizată de către psihologii clujeni cu scopul de a oferi principii utile pentru creșterea și dezvoltarea copiilor și adolescenților. ”Sunt povești create de către psihologi pentru a dezvolta la copii emoții și comportamente sănătoase. Altfel spus, este psihoterapie transmisă prin povești. Personajul principal, Retman, este echivalentul eroilor din poveștile clasice, Făt Frumos, Greuceanu, sau moderne, Superman”, a declarat profesorul universitar, doctor în psihologie, Daniel David, coordonatorul lucrării.
”Retmagia…” se adresează, într-o formă accesibilă, atât părinților și copiilor, cât și profesioniștilor psihologi în activitățile lor curente de consiliere. Pe lângă prezentarea lui Retman și a lumii lui vrăjite (Raționalia), cartea conține povești-exerciții despre cum poți scăpa de anxietate, depresie, furie ori sentimentul de vinovăție, grupate pe diferite categorii de vârste (de la 4 până la 18 ani). De asemenea, partea finală oferă fișe și jocuri care ajută la învățarea și verificarea comportamentelor emoționale sănătoase dobândite, precum și două ”decaloage”, al iraționalității, respectiv al raționalității.
Eficiența poveștilor elaborate de psihologii clujeni a fost deja testată și studiată științific, multe dintre ele fiind puse