Transportatorul naţional de gaze Transgaz a cerut astăzi grupului InterAgro, care deţine şase din cele şapte combinate de îngrăşăminte chimice din România, să sisteze consumul de gaze către două combinate, până la limita de avarie, pentru ca volumul de gaze să fie direcţionat către consumul populaţiei.
"În caz contrar, vom fi nevoiţi să sistăm transportul gazelor naturale către cele două combinate", se arată în adresa transmisă astăzi de Transgaz către InterAgro.
Operatorul naţional de transport al gazelor naturale explică această decizie prin menţinerea temperaturilor scăzute la nivelul întregii ţări, ceea ce a determinat înrăutăţirea parametrilor de funcţionare a sistemului naţional de transport al gazelor, afectând siguranţa în funcţionare a sistemului.
Grupul InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din România, are statut de "consumator întreruptibil", adică livrarea de gaze îi poate fi întreruptă pentru asigurarea aprovizionării populaţiei. Populaţia are prioritate absolută în alimentarea cu gaze, potrivit legislaţiei în domeniu.
Grupul InterAgro susţine că această decizie a Transgaz determină creşterea costurilor de producţie, concomitent cu scăderea capacităţii de producţie a combinatelor din portofoliul său.
"SC InterAgro SA consideră că deciziile Transgaz de sistare a livrărilor de gaze către combinatele chimice ar trebui mai bine fundamentate şi luate după analize detaliate, astfel încât pagubele să fie cât mai mici pentru consumatorii întreruptibili. Până acum, operatorul naţional de transport nu a mai oprit livrarea de gaze către industria chimică la astfel de temperaturi; de regulă, decizii atât de radicale se luau în condiţiile în care temperatura era cu mult mai scăzută decât cea înregistrată în această perioadă", se arată într-un comunicat al InterAgro.
Gazele naturale destinate industriei chimice, re