Recent, dl dr. Gheorghe Borcean, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România, a lansat cartea Implicaţii bioetice ale deciziilor medicale la sfârşit de viaţă, apărută la editura Nagard, Lugoj, 2010.
În cuvântul înainte, autorul notează că, după treizeci de ani de practică a Chirurgiei, după ce a asistat la dezvoltarea internaţională a ideilor şi comportamentelor legate de sfârşitul vieţii, după ce a înţeles că meseria de medic nu înseamnă numai fericire şi succes, după ce a înţeles cât de mult mai are de învăţat de la cei asupra cărora a luat deciziile despre care vorbeşte în cartea de faţă, a hotărât să scrie despre toate acestea. (...)
„Nu ca pe un material exhaustiv, ci ca pe o culegere, ca pe o punere la punct, ca pe un material de informare pentru toţi aceia, lucrători în sănătate, observatori ai fenomenului, gânditori, filosofi, cercetători, teolog Publicitate i care se preocupă de sfârşitul vieţii. Dedic aceasta modestă lucrare celui mai bun dintre noi, care ne-a părăsit fără de vreme, prietenului şi fratelui nostru, Liviu Cocora“, scrie autorul. „Pentru cine nu îl cunoaşte pe Gheorghe Borcean şi se uită doar la al său CV, această carte ar trezi, de la început, un semn de întrebare: ce legătură există între Chirurgie şi deciziile medicale la sfârşitul vieţii, mai ales sub aspect etic. Pentru acel cititor răspunsul îl dă această carte – scrie dl prof. dr. Vasile Astărăstoae. – Această carte are ceea ce poate uneori uităm când facem o analiză şi anume are suflet. Este sufletul unui medic dedicat profesiei sale pe care o înţelege ca o misiune şi care redescoperă spiritul misionar. Cine se aşteaptă la o carte seacă şi uşoară, e bine să renunţe. Scrisă într-un stil deosebit, uşor de citit, aceasta este o carte grea, care te obligă să reciteşti ceea ce ai citit şi să o iei de la capăt atunci când ai terminat. Dacă ar fi să o caracteri