Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a demarat campania de informare a publicului larg cu privire la selectarea alimentelor de pe masa îmbelşugată din zilele de Crăciun şi Anul Nou, intitulată "Vin sărbătorile, nu Sfârşitul Lumii! Stop exceselor alimentare!". În acest sens, medicul a publicat pe site-ul său, www.doctormenci.ro, sfaturi utile de sărbători.
# Mâncaţi puţin şi des
Problemele digestive şi hipertensiunea sunt cele mai frecvente probleme de sănătate care tulbură liniştea românilor de sărbători. Potrivit medicilor, aceste neplăceri pot fi evitate prin cumpătare şi menţinerea unui echilibru al caloriilor. "La masa de Crăciun trebuie să ţineţi cont şi de faptul că unii au ţinut post, iar consumul brutal de astfel de mâncăruri indigeste, acompaniate de alcool în exces, poate declanşa crize pancreatice acute extrem de periculoase sau indigestii, care pot strica uşor sărbătoarea. Masa de Crăciun trebuie abordată cu mare cumpătare, împărţind bucatele în reprize mici şi dese, cu pauze de plimbare în aer curat. În încăperea în care luăm masa în niciun caz nu trebuie să fumăm! Pentru orice eventualitate este indicat să folosim suplimente alimentare digestive pe bază de enzime şi săruri biliare. De asemenea, se recomanda consumul de ananas crud pentru uşurarea digestiei", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
# Selectaţi alimentele greu digerabile
Pentru a evita asocierea alimentelor grele care pot fi periculoase pentru stomac şi ficat, cel mai bine este să faceţi pauze între consumul de specialităţi şi să selectaţi cu atenţie produsele. "Încercaţi să consumaţi un singur fel de mâncare o dată, după care luaţi o pauză. Nu înfulecaţi, nu vă grăbiţi, mestecaţi, mai ales acum, îndelung mâncarea, pe care nu o stropiţi din abundenţă cu alcool. Abţineţi-vă de la fumat. Când vă aşezaţi la masă trebuie să fiţi odihniţi, creaţi o ambianţă plăcut