Până la 24 decembrie, la Centrul de Introspecţie Vizuală (str. Biserica Enei, nr. 16), poate fi vizitată expoziţia „Amintiri în (post-)totalitarism“, a artistului austriac Martin Krenn, organizată în colaborare cu Forumul Cultural Austriac.
Proiectul „Amintiri în (post-)totalitarism“ este conceput ca o lucrare aflată încă în „construcţie“, ce se constituie dintr-un conglomerat de fotografii ale unor locaţii istorice, o serie de interviuri transcrise cu experţi şi interviuri video cu supravieţuitori.
Pentru prezentarea de la Centrul de Introspecţie Vizuală a fost concepută o instalaţie dia pe trei canale, care acum constituie inima expoziţiei. Un colaj multifaţetat de imagini şi texte prezintă cercetarea lui Krenn, care până acum s-a desfăşurat în Bucureşti şi la Memorialul de la Sighet, în România, Weimar şi Buchenwald, în Germania.
Cea de-a doua parte a expoziţiei aduce laolaltă interviuri filmate cu Liviu Beris şi Oliver Lustig, supravieţuitori ai lagărelor comuniste, respectiv fasciste, care îşi amintesc experienţele din perioada detenţiei şi discută teme şi probleme de natură istorică şi politică din România.
Problema centrală a investigaţiei o reprezintă căutarea de perspective istorice şi politice în societăţile post-totalitare. În concepţia Hannei Arendt, un regim totalitar nu se află doar în căutarea puterii şi a deţinerii conducerii, ci şi a distrugerii însăşi a spaţiului împărtăşit de politic.
Istoria secolului XX în Europa este marcată de prezenţa dictaturii fasciste şi a dictaturii comuniste. Cum poate fi remodelat spaţiul politic în societăţile post-totalitare? Politicile istoriei, modul în care istoria e împărtăşită şi modul în care ne raportăm faţă de locurile comemorative, toate acestea au un rol esenţial în acest proces.
Martin Krenn (născut în 1970, la Viena) a studiat la Universitatea pentru Arte Aplicate şi este licen