In urma cu doi ani, cinci din cele zece noi membre ale Uniunii Europene din Europa de Est - cele trei state baltice, Ungaria si Romania - pareau sa fie devastate de criza financiara globala, aflandu-se sub amenintarea unor proteste sociale si a unor devalorizari masive. Insa, in prezent, aceste tari par sa dea lectii de revenire economica celor din zona euro, sunt de parere analistii internationali.
In prezent, toate aceste tari se afla pe drumul spre un sistem fiscal sanatos si spre crestere economica, fara sa fi intampinat, in mare parte din cazuri, problemele majore pe care le prevesteau multi economisti.
Motivul este ca problemele financiare ale Europei de Est au fost cauzate de un ciclu standard de crestere a creditarii, urmat de o scadere a sa. Aceste tari au atras fluxuri de capital strain majore, insa, in cele din urma, creditarea s-a dovedit a fi excesiva. In plus, a fost si utilizata gresit, in investii imobiliare si consum, dand frau liber inflatiei.
Desi finantele publice erau intr-o stare relativ buna, cu exceptia Ungariei, deficitele de cont curent au continuat sa se majoreze, "incalzirea" economiei amintind de criza din estul Asiei, din anii 1997 - 1998, este de parere Anders Aslund, economist in cadrul Institutului Peterson pentru Economie Internationala, intr-un comentariu pentru Project Syndicate.
Mai multi economisti de renume, printre care Paul Krugman, Kenneth Rogoff si Nouriel Roubini au sustinut ca Letonia, Estonia si Lituania trebuie sa-si devalueze moneda, asa cum au facut tarile est-asiatice, precum si Rusia, in 1998, dar si Argentina, in 2001. Nici una dintre aceste tari nu a luat o astfel de masura si, totusi, au reusit sa treaca de criza.
Tarile baltice nu aveau nici un motiv sa-si devalueze monedele, avand in vedere ca au drept tinta adoptarea euro, cat mai repede posibil. In pl