Acupunctura cea veche de cinci-şase mii de ani, care a ajutat sănătatea unei populaţii uriaşe de peste un miliard de chinezi, este plină de rafinamente, de nuanţe. Chinezii susţin că punctele de acupunctură sunt ambivalente, adică acolo există şi plus, şi minus, există şi puţină lumină, şi puţină umbră. Tocmai de aceea, există o întreagă ştiinţă îmbinată cu o superbă artă ca în acelaşi punct să poţi stimula să poţi şi frâna. Explică medicul primar dr Teodor Coldea. În astfel de puncte cu dublă valenţă poţi să îi şi stimulezi femeii fertilitatea, după cum îi poţi şi evita sarcina. Terapeuţii din China emit idei deosebit de interesante. La femei este important rinichiul drept, iar la bărbaţi rini0chiul stâng. Acestea sunt analizate ca rezervor de energie. Când energia este scăzută în rinichiul drept, femeia nu rămâne gravidă. Dacă zestrea de energie este săracă pe rinichiul stâng, femeia nu poate ţine sarcina.
Chinezii spun că axul glandelor hipofiză şi hipotalamus este cel care reglează activitatea emoţională, adică reglează totul. Axul hipofiză-hipotalamus este un fel de calculator al organismului. Revenind la capacitatea cuplului de a crea copii, în numeroase situaţii, prin acupunctură, femeia a reuşit să rămână gravidă.
Acupunctura şi terapiile din China au ca scop principal prevenirea îmbolnăvirii. Însă, prin acupunctură, trebuie fortificat şi psihicul, adică se descarcă sufletul de apăsări, fiindcă atunci când sufletul este prea împovărat de gânduri negre nu dau rezultate nici acupunctura, nici celelalte tratamente naturiste cu plante, ba mai mult au randament foarte scăzut şi tratamentele medicinei alopate.
Medicina din China are ca strategie pregătirea din timp a organismului pentru anul ce urmează. Cu alte cuvinte încă de la debutul noului an trebuie fortificate prin acupunctură puncte-cheie pentru viitoarea stare de bine a organismului