Sistemul imunitar cuprinde toate mecanismele de aparare ale organismului in fata agentilor patogeni externi. Daca agentii patogeni sunt in cantitati mici, atunci sistemul de aparare al organismului face fata nestimulat, dar exista situatii cand sistemul imunitar este depasit, slabit si trebuie ajutat.
Stresul, alcoolul, fumatul, insomnia, o alimentatie deficitara, viata dezordonata, toate duc la slabirea sistemului imunitar si la imbolnaviri dese.
Iarna este anotimpul cand avem nevoie, mai mult ca oricand, de un sistem imunitar puternic si-l putem avea si pastra doar consumand alimente care sa ne ofere cantitatea de vitamine si minerale necesara pentru mentinerea sanatatii.
Macesele si catina sunt adevarate bombe de vitamina C, un antioxidant puternic care protejeaza organismul de infectii si previne bolile degenerative. Pot fi consumate zilnic, sub forma de infuzie, sirop sau tinctura.
Ciupercile, bogate in proteine, vitamine, minerale si antioxidanti pot inlocui oricand carnea. Previn oboseala, fizica si psihica, dar si stresul, una din cauzele slabirii sistemului imunitar.
Usturoiul, mai ales crud, cate doi, trei catei pe zi, dimineata sau seara, mancat cam la aceleasi ore, este ideal pentru a trece sanatos peste o iarna capricioasa.
Ceapa, ca si usturoiul, are efecte antibacteriene si antiinflamatoare puternice. Poate fi consumata cruda, in combinatie cu alte alimente sau foarte multa in mancarea gatita.
Daca simtiti ca ati racit, zdrobiti o ceapa de coltul mesei si puneti-o langa pat in asa fel incat sa-i simtiti mirosul emanat. Nu-i prea placut, dar alunga raceala, datorita uleiurilor eterice pe care le contine.
Un sfat din batrani spune sa tii o ceapa necuratata, cat e iarna de lunga, intr-o ceasca sau pe o farfurie, la capatul patului in care dormi. Bolile nu vor m