Condamnarea jurnalistului Ernest Vardanean de către autorităţile separatiste transnistrene este o acţiune îndreptată împotriva securităţii cetăţenilor şi statului. Iata ce afirmă Guvernul de la Chişinău intr-un comunicat, după ce ziaristul moldovean a fost condamnat la 15 ani de închisoare.
Vicepremierul moldovean Victor Osipov a subliniat ca este vorba despre o subminare a măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, in timp ce comunicatul Guvernului de la Chisinau vorbeste despre o condamnare "ilegală", "nefondată" şi despre o "sfidare" la adresa drepturilor fundamentale ale omului.
"Condamnăm cu fermitate comportamentul administraţiei de la Tiraspol, care a instrumentat cazurile împotriva cetăţenilor Ilie Cazac şi Ernest Vardanian în lipsa oricăror temeiuri, cu încălcarea drepturilor la asistenţa juridică de calitate şi la un tribunal independent legitim", precizează comunicatul guvernamental.
Jurnalistul Ernest Vardanean a fost condamnat la 15 ani de închisoare, fără confiscarea proprietăţii, de Curtea Supremă de Justiţie din Transnistria. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Securităţii de la Tiraspol, jurnalistul a fost reţinut de autorităţile transnistrene la 7 aprilie 2010, fiind acuzat de înaltă trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova. În cadrul procesului, Vardanean şi-a recunoscut integral vina.
La 11 mai, jurnalistul a făcut o declaraţie la un post de televiziune transnistrean, în care a mărturisit că agenţii SIS (serviciul de informaţii al R.Moldova) i-ar fi cerut să strângă informaţii despre poziţia Occidentului faţă de Republica Moldova, atât de la funcţionari din Tiraspol, cât şi de la reprezentanţi ai unor misiuni diplomatice la Chişinău.
Mama lui Vardanean şi avocatul familiei susţin că jurnalistul a fost torturat psihic ca să declare neadevăruri. Pentru eliberarea