1. Desi se apropie sarbatorile, presa occidentala nu amana stirile proaste: Euro e in iminenta de faliment. Ce este atat de grav in aceasta amenintare? Ne atinge ea si pe noi?
- Presa nu are cum sa ignore evolutiile economice grave, desi in cazul Euro putem vorbi mai degraba de o situatie critica, decat de faliment. Renuntarea la Euro ar fi paguboasa pentru toata lumea, inclusiv pentru tarile ale caror economii si-au revenit din criza, cum este Germania, pentru ca reprogramarea intregului sistem financiar european ar impovara peste puteri bugetele statelor membre, ca sa nu mai vorbim de problemele cu care s-ar confrunta companiile care opereaza in mai multe state europene.
Toate acestea nu inseamna insa ca moneda Euro nu este in pericol, din cauza nesabuintei financiare a unor guverne obisnuite sa cheltuiasca fara sa se gandeasca la viitor. Tari ca Irlanda, Spania sau Portugalia au deficite bugetare uriase si banci cu probleme, perspective slabe de crestere economica si un somaj in crestere; Italia are o datorie publica mult mai mare decat propriul PIB; iar credibilitatea guvernului de la Atena pe pietele internationale este in declin. Aceste tari platesc pentru propriile greseli, iar tarile avansate, ca Franta si Germania, platesc pentru superficialitatea cu care au tratat moneda Euro de la bun inceput, si anume, pentru ca nu au instituit masuri disciplinare obligatorii pentru tarile membre - si nu au facut-o pentru ca ele insele au incalcat disciplina financiara initial, desi nu au ajuns la nivelul Greciei, iar apoi au inchis ochii pentru ca propriile companii profitau de regimul fiscal lax si de coruptia din Grecia si din alte verigi slabe ale lantului european. Criza economica a dus insa la demascarea tuturor minciunilor spuse de politicieni, a coruptiei din politica si administratie si a lipsei de competenta si responsabilitate economica.
P