Reducerea concediului maternal de la doi ani la un an a decurs mai degraba in liniste pentru un guvern grabit sa trimita Parlamentului un buget de austeritate, cu cheltuieli sociale serios amputate.
S-au spus si s-au scris vorbe grele, insa hotararea a fost acceptata ca o fatalitate. Suntem prea saraci pentru a ne permite un lux pe care nici tari mai incapute economic nu si-l permit. Evident, cateva mame, insotite de copii, au manifestat in fata Guvernului, dar nici una nu a aruncat cu pruncii in palatul Victoria, iar bebelusii au avut mai multa minte decat liderii sindicali si nu s-au apucat sa joace dansul piticului. Peisajul de dupa batalie e dezolant atat pentru guvern, cat si pentru presedinte, care si-a asumat rolul de paratrasnet pentru nepopulara masura.
E clar ca guvernul a luat aceasta decizie cu spatele la zid, fara un studiu care sa-i evalueze consecintele asupra evolutiei natalitatii. Si pe termen lung, "bajbaiala" ar putea fi mai costisitoare decat pare. E adevarat, guvernul a promis ca va demara un program de constructie si amenajare de crese, iar Traian Basescu a sugerat, chiar, ca unele spitale neperformante sa fie transformate in gradinite si crese. Evident, ar fi fost mai bine daca gradinitele si cresele promise ar fi existat inainte de luarea deciziei.
Aflat de partea guvernului, elogiat pentru asumarea unei masuri prin care se vor economisi cateva sute de milioane de lei in urmatorii ani, presedintele a ironizat incercarile de a introduce in dezbatere o nota emotionala: "Romania nu mai are femei, are mamici. Nu mai are copii, are bebelusi". Nu ca n-ar avea dreptate, insa in urma cu trei ani, era mai nuantat si, in orice caz, mai ingrijorat.
La conferinta cu tema "Populatia Romaniei, incotro?", din 2007, Traian Basescu constata ca "in ultimii 17 ani populatia s-a redus cu 1,4 milioane de locuitori", cauzele fiind migrati