Jurnalistul Ernest Vardanean va ispăşi 15 ani de detenţie "într-o colonie cu regim sever", pentru spionaj şi trădare în favoarea Chişinăului. Sursa: CAPTURĂ YOUTUBE
În interviul acordat unei televiziuni transnistrene pe 11 mai, la o lună şi şi patru zile după ce-a fost arestat, jurnalistul Ernest Vardanean ţine palmele întinse pe masă, de parcă ar fi lipite. Vorbeşte în rusă şi îşi coboară mereu privirea într-o parte sau alta, reia frazele după câte un oftat scurt. Pare să aibă nevoie de pauză pentru a-şi aminti o formulare anume.
În dreapta lui Vardanean se află un bărbat cu geacă de piele şi cravată - nu se ştie dacă e avocatul desemnat pentru a-l apăra sau vreun supraveghetor. Dacă citeşti doar transcrierea declaraţiilor, vei afla că inculpatul re cunoaşte că ar fi făcut spionaj în favoarea Chişinăului: spune că începând din 2001 a colaborat cu serviciile de informaţii din Republica Moldova, care i-au cerut să strângă date de la funcţionari din Tiraspol, cât şi de la reprezentanţi ai unor misiuni diplomatice la Chişinău, legate de poziţia Occidentului faţă de Republica Moldova.
Mai mult, a desfăşurat acţiuni subversive împotriva Transnistriei. Gesturile lui Vardanean din faţa camerei spun însă cu totul altceva. La interviul postat pe YouTube comentează şi Nina, sora lui Ernest: "Nu este adevărat! L-au ameninţat şi l-au forţat pe fratele meu să spună asta. Orice om normal poate vedea asta. Fii puternic, suntem alături de tine!".
O arestare ciudată
De pe 7 aprilie 2010, atunci când a fost reţinut de miliţia trasnistreană în scara blocului în care locuia, membrii familiei au fost lăsaţi în câteva rânduri să discute cu inculpatul. La începutul lunii mai, Irina Vardanean îşi văzuse soţul pentru a doua oară. A fost lăsată să vorbească cu el doar seara târziu, după un interogatoriu care începuse de dimineaţă. " @N