Pietonalul Unirii s-a umplut de produse de fast-food în loc de preparate gustoase făcute după reţete autohtone. Nici capitolul „produse de artizanat“ nu stă mai bine. Tarabele au fost umplute cu chinezării ieftine, de proastă calitate.
Municipalitatea a făcut reclamă acestui târg susţinând că vor veni peste 40 de producători autohtoni. Însă la deschiderea oficială a evenimentului, care a avut loc ieri, nici măcar un sfert n-au fost prezenţi.
„Au fost mai mulţi producători care şi-au anunţat prezenţa, dar au venit puţini. Nu ştiu care a fost motivul pentru care aceştia nu s-au prezentat. Poate sunt puţini producători tradiţionali“, a spus primarul Cătălin Flutur la deschiderea oficială.
Cumpărători dezamăgiţi
Deschiderea a fost făcută de fanfara din Cordăreni, care a interpretat mai multe piese cu specific local. A fost singurul moment care a reuşit să fie „tradiţional“. În locul produselor de casă, realizate după reţete străvechi, şi-au făcut apariţia produsele de fast-food şi micii.
„Nu găseşti nimic din ce nu era până acum în oraş. Shaorma, covrigi, produse lactate şi din carne, pe care poţi să le cumperi şi din piaţă“, a declarat dezamăgit Andrei Ignat, un botoşănenan ce a venit pregătit să cumpere produse tradiţionale pentru masa de Crăciun. În rest, tarabele au fost ocupate cu mici şi preparate le grătar, globuri, căciuli şi jucării importate din China, oale tradiţionale din lut din zona Harghita şi coşuri cadou oferite de o florărie din oraş. „Noi am hotărât să facem o tochitură tradiţională, specifică zonei, cu carne de porc, udături şi toate celea. Am şi un ingredient special, dar îl ţin în buzunar“, a declarat Cornel Aluncăriţei, bucătarul de la un stand ce poate fi găsit şi pe Stadionul Municipal la meciurile oficiale.
„Au plecat în alte oraşe“
Puţinii producători care au fost pre