Zeci de persoane au venit ieri să-l asculte pe reputatul istoric, la apariţia volumului de convorbiri semnat de jurnalistul George Rădulescu. Cartea „Un secol cu Neagu Djuvara“ apărută la Editura Adevărul are o prefaţă de Andrei Pleşu, postfaţa fiind semnată de istoricul Mihai Răzvan Ungureanu.
Înainte de prânz, când Neagu Djuvara urma să ia cuvântul, în Librăria Adevărul de pe strada Doamnei din Capitală nu se mai putea intra. „Nu vă mai împingeţi aşa! Aici se intră cu toptanul?", i-a reproşat un domn respectabil unei doamne elegante. În doar o jumătate de oră, cele aproape 200 de volume scoase la vânzare au fost epuizate, stocul fiind suplimentat în scurt timp.
CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO DE LA LANSAREA CĂRŢII
Un apel la normalitate
„L-am descoperit pe domnul profesor în lecturile mele şi am vrut să fac cunoscute vorbele sale publicului, cartea mea fiind un apel la normalitate. Volumul reprezintă o dovadă vie că românii au resorturi interioare pentru a ajunge acolo unde au fost odată", a spus autorul cărţii, jurnalistul George Rădulescu.
„Vreau să fiu celebru după moarte!"
Istoricul Neagu Djuvara a mărturisit că a acceptat foarte greu dialogul cu George Rădulescu, concretizat în 12 ore de înregistrări. „Practic, mi-a «furat» această carte. Am refuzat în primă fază, pentru că am o superstiţie pe care am căpătat-o prin lecturile mele: faima unui om după moarte este invers proporţională cu cea din timpul vieţii. Eu vreau să fiu celebru după moarte", a spus Djuvara, dând ca exemplu faima postumă a lui Van Gogh.
Profesorul a vorbit şi despre pasiunea sa de-o viaţă, istoria, şi despre cele 17 critici recente pentru verticalitatea ideilor sale din „Thocomerius - Negru Vodă", pe care nu a apucat să le combată integral.
„Mai sunt multe probleme de elucidat în privinţa psihologiei popoarelor. Încă avem