Cele mai multe cazuri de exploatare a copilului întâlnite în România sunt cerşetoria şi munca în agricultură sau în gospodărie. Raportorul special ONU pe forme de sclavagism modern, armeanca Gulnara Shahinian, apreciază curajul României de a recunoaşte folosirea minorilor la munci grele.
Exploatarea copiilor în ţara noastră este o problemă reală, însă de proporţii încă necunoscute. Ultimele date puse la dispoziţia Raportorului ONU Gulnara Shahinian de către reprezentanţii Guvernului României sunt din perioada 2001 - 2005 şi arătau că 29% din copiii din mediul rural munceau în agricultură sau în gospodării.
Citiţi şi:
"Românii, nişte barbari!" Cazul româncei, mamă la 10 ani, i-a revoltat pe spanioli
Săraci şi fără părinţi, tot mai mulţi copii din Moldova renunţă la şcoală
Actualizarea datelor va fi una dintre recomandările pe care le va face României Raportorul special ONU pe forme de sclavagism modern: „Trebuie un studiu nou", mai ales că anii de criză au amplificat acest fenomen peste tot în lume, spune Gulnara Shahinian.
„Retorică deşănţată"
Chiar dacă ar exista, datele oficialilor ar fi discutabile. Anul trecut, de exemplu, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului (ANPFDC) a contabilizat 412 copii exploataţi prin muncă şi cerşetorie. Asociaţia „Salvaţi Copiii", însă, a preluat în centrele sale peste 2.400 de copii aflaţi în astfel de situaţii.
Ştefan Cojocaru, profesor universitar la catedra de Sociologie şi asistenţă socială a Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, spune că nu există cercetări serioase în acest domeniu.
„Este un fenomen foarte greu de surprins, oricum", explică profesorul. „Este foarte multă retorică în domeniu, dar nu există niciun fel de studii care să reflecte amploarea acestui tip de exploatar