Exista multe fenomene meteorologice care pun la incercare specialistii din domeniu. Explicatiile acestora sunt, uneori, negate de putinele date existente. De cele mai multe ori, instrumentele de inregistrare a datelor sunt distruse total, inainte de a fi posibil sa se recupereze informatiile.
Jet stream-ul
Vanturile inexplicabile, pe o vreme cu cer senin, cu temperaturi "blande", vanturi cu viteze de peste 200 km/ora, ii surprind pe toti meteorologii. Pagubele create la sol, pe latimi de cativa km, sunt de necrezut. Acest fenomen, observat frecvent in Europa de nord, Asia si America se datoreaza deviatiei "jet stream-ului" polar.
Jet stream-ul e un curent de aer, la mare altitudine, cu viteze ce pot depasi 200 km/ora.
Pe planeta noastra exista patru jet stream-uri principale, doua in emisfera nordica si doua in emisfera sudica. In emisfera nordica, jet streamul polar se mentine la altitudini intre 7 km si 12 km, fiind aidoma unui "rau de aer". Are viteze medii de 160 km/ora.
Jet stream-ul tropical, din emisfera nordica, se mentine la altitudini mai mari, intre 10 si 17 km, avand viteze mai reduse, la o medie de 100 de km pe ora.
In emisfera sudica, jetul polar se invarte in jurul masei Antarctice cu viteze mai mari de 200 km/ora. Directiile acestor "rauri de aer" sunt de la vest la est, in emisfera nordica, si de la est la vest la sud de ecuator. Aceasta indica o corelatie de baza cu efectele Coriolis, care determina un "viraj la dreapta", in emisfera nordica, datorita rotatiei planetei, deviatie directionala direct proportionala cu altitudinea si cu latitudinea. In emisfera sudica, "virajul" e la stanga.
Jetstream-urile, in mod normal, sunt continue si nu formeaza curbe directionale abrupte, in plan orizontal. Uneori insa, datorita unor elemente, inca neelucidate de stiinte, acesti cu