În satele oltene, gospodarii au început deja pregătirile pentru Crăciun.Asomarea porcilor nu este obligatorie, spune conducerea DSVSA Olt. Niciun caz de trichineloză nu a fost depistat până acum în judeţ.
În gospodăria soţilor Stana din comuna olteană Găneasa este agitaţie mare astăzi. Nu este ziua Ignatului, dar pentru a pregăti bucatele tradiţionale pentru masa de Crăciun din timp, gospodinele familiei au decis să nu mai aştepte „Sărbătoarea însângerată“, pentru a-l sacrifica pe Ghiţă. Femeile au pregătit din vreme ustensilele şi vasele necesare, iar măcelarul şi-a ascuţit cuţitul. De când se ştie a sacrificat porcul în mod tradiţional şi nu se va alinia prea curând normelor europene. „Am învăţat să tai porci din tinereţe. Ştiu că nu este obligatorie asomarea şi pentru noi a devenit o tradiţie să tăiem porcul cu cuţitul“, spune Nicu Covaciu, de 45 ani. Şi conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt ştie că oltenii îşi sacrifică porcii după metodele tradiţionale. „Sacrificarea tradiţională este de bază. Unităţile autorizate sanitar veterinar au chiar şi asomatoare de rezervă, dar în gospodăria cetăţeanului nu avem dreptul de a face control, şi eu cred că majoritatea oamenilor taie porcul în gospodărie. Niciun caz de trichineloză nu a fost depistat până acum“, a declarat Veronel Bolborea, directorul DSVSA Olt.
„Să ne lase să ne tăiem porcii cum ştim!“
După ce se coace bine cu ajutorul buteliei, porcul se spală şi măcelarul poate începe tranşarea lui. „Să-l mâncaţi sănătoşi!“, urează bărbatul, nu înainte de a cresta pe capul porcului o cruce peste care presară sare. „De când eram copil am aşteptat ziua tăierii porcului cu nerăbdare. Acum sunt bătrân şi nu mai pot să ajut copiii, dar stau şi eu pe lângă ei. Să ne lase să ne tăiem porcii din ogradă cum ştim noi“, spune Ion Stana, gospodarul şef