România a împlinit recent doi ani de la declanşarea oficială a recesiunii. Statisticile oficiale arată că românii au avut parte de opt trimestre consecutive de scădere economică, concretizate într-o prăbuşire a Produsului Intern Brut (PIB) cu 16 miliarde de euro.
Aceleaşi date mai relevă faptul că în această perioadă numarul de someri a crescut cu 320.000 de persoane, în timp ce numărul total de salariaţi a scăzut de la 4,8 milioane salariati în octombrie 2008, la 4,15 milioane angajaţi în octombrie 2010. Diferenţa este explicată de analişti prin munca la negru şi eventuale ieşiri la pensie.
Pe de altă parte, consumul de alimente s-a redus cu aproape un sfert în ultimii doi ani, după cum reiese din datele reprezentanţilor industriei de profil. Pe scurt, acesta este bilanţul celor doi ani de recesiune în România. La nivel european, România resimte cel mai acut criza, potrivit Eurostat, iar vestea proastă este că românii nu au şanse să simtă mai devreme de 2012 o îmbunătăţire a nivelului de trai, după cum au declarat pentru romanialibera.ro o serie de analişti.
Oficialii BNR spun că România este în al doilea an de recesiune şi în al treilea an de criză. “În ceea ce ne priveşte pe noi suntem în al doilea an de recesiune şi în al treilea an de criză pentru că primele semne de criză le-am avut în 2007. Ea a venit în valuri. Primul val a fost al veştilor rele care veneau din America în 2007. În acelaşi an ne-am trezit cu un val inflaţionist şi au început să se scumpească alimentele în UE şi acesta a venit şi la noi”, a declarat recent pentru romanialibera.ro Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Vasilescu este de părere că în România ”criza va continua cu şomaj şi cu bani scumpi”
Motive pentru care România resimte cel mai acut criza din UE, după Grecia
România a inregistrat în primele trei trimestre din ace