Ministrul de externe Teodor Baconschi, alături de alţi 24 de omologi din Uniunea Europeană, au cerut Statelor Unite şi Rusiei să ratifice şi să pună în aplicare noul tratat START, semnat la 8 aprilie la Praga.
Solicitarea a fost făcută prin intermediul unei scrisori deschise publicate în International Herald Tribune şi a fost semnată de 25 de miniştri de Externe europeni, cu excepţia celor din Cehia şi Lituania.
"Cerem o ratificare rapidă şi implementarea noului START", spun miniştrii, adăugând că recunosc că noul tratat este un acord bilateral între Statele Unite şi Rusia.
"Tratatul va avea însă un impact dincolo de relaţia dintre SUA şi Rusia. Statele UE au un interes comun pentru consolidarea eforturilor comune de promovare a dezarmării, a controlului armamentelor şi neproliferării", argumentează miniştrii de externe, adăugând că ratificarea noului START va avea un impact pozitiv asupra securităţii americane, europene, dar şi globale.
"Cerem Statelor Unite şi Rusiei ca în deciziile lor să fie ghidate de obiective globale... Recentul summit NATO de la Lisabona s-a dovedit a fi un eveniment istoric în relaţiile euroatlantice. Summitul poate foarte bine să vestească începutul unei noi relaţii între Rusia, Statele Unite şi Europa, bazate pe încredere reciprocă, transparenţă şi predictibilitate", mai spun semnatarii.
Noul tratat, care prevede reducerea arsenalelor strategice american şi rus, a fost semnat de Statele Unite şi Rusia la 8 aprilie 2010, după ce varianta anterioară expirase la sfârşitul anului 2009. Cu toate acestea, documentul nu a fost ratificat de cele două ţări şi face încă obiectul negocierilor în Congresul american.
După ce republicanii au obţinut majoritatea în Congres la alegerile din noiembrie, deputaţii ruşi din comisia pentru afaceri externe a Dumei de Stat şi-au retras avizul pozitiv