Medicul Margit Şerban (68 de ani), şeful Centrului de Transplant Medular al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu“ din Timişoara, vorbeşte despre efortul de a salva viaţa copiilor bolnavi de cancer.
Specialistul a realizat primul transplant medular la un copil, primul transplant cu celule stem din sângele ombilical al fratelui donator şi primul transplant cu celule stem cu donator neînrudit. Astăzi, obiectivul său este legat de un număr pe care îl repetă obsesiv: 80%. La această valoare trebuie să ajungă rata de succes în tratarea cancerelor de sânge la copii în România.
Clinica de Oncopediatrie „Louis Ţurcanu" iese din peisajul spitalelor de stat româneşti, lăsate în frig şi mizerie de lipsa banilor. Într-un sistem sanitar subfinanţat, cum a fost posibilă ridicarea unui astfel de spital?
Am avut şansa de a pleca imediat după '89 în străinătate, astfel că după '90 am introdus protocoale de lucru folosite în Europa. Cei la care am fost, de la care am învăţat, au văzut că aici suntem o echipă care merită să fie susţinută. Ne aflăm într-o clădire pe care ne‑au făcut-o, de fapt, austriecii, avem alături „Centrul familial" în care se cazează mamele copiilor care sunt internaţi aici şi pe care au construit-o tot ei. Avem „Secţia de transplant medular", care în proporţie de 75,80 % e făcută cu finanţare germană.
În ce măsură s-a făcut simţit ajutorul străin în privinţa investigaţiilor, a tratamentelor de care aveau nevoie pacienţii de la Timişoara?
Timp de aproape 15 ani, investigaţiile noastre au fost făcute în condiţii de gratuitate, în Austria. În ultimii doi-trei ani am plătit noi zece % din costuri, pentru că trebuie să arătăm că am făcut un pas înainte.
Cum aţi reuşit să convingeţi toţi aceşti parteneri să investească aici?
O dată i-am convins prin strădania noastră profesională de a ajunge la un alt nivel de com