Istoricul Neagu Djuvara a declarat, sâmbătă, că are o superstiţie - preferă să fie celebru după moartea sa, decât să fie prea celebrat în timpul vieţii, potrivit Agerpres.
"Să vă spun de ce sunt supărat când mi se scoate o carte. Aici este o problemă foarte delicată - am mai povestit asta în două-trei locuri -, lumea râde, dar nu este de râs. Am o superstiţie pe care am căpătat-o, de fapt, prin lecturile mele multe - că totuşi, până la 94 de ani, când ai început să citeşti la şase ani, asta face un pachet de lecturi. În lecturile mele, am ajuns la concluzia că, în general, faima unui om după moarte este invers proporţională cu masa de laude pe care le-a primit când a trăit", a spus istoricul, sâmbătă, la lansarea volumului "Un secol cu Neagu Djuvara", semnat de jurnalistul George Rădulescu. În context, Djuvara a dat exemplul lui Victor Hugo, care în timpul vieţii era cunoscut drept "cel mai mare poet francez", dar după moartea lui nimeni nu mai pretindea acest lucru.
În contrast, istoricul a făcut apel la trecutul pictorului Vincent van Gogh, care nu a vândut decât un singur tablou în viaţa lui, dar care acum este cel mai scump pe piaţa mondială, dar şi la povestea de viaţă a lui Johann Gregor Mendel, care este inventatorul geneticii, deşi nimeni nu a ştiu acest lucru cât timp a trăit. "Eu prefer gloria lui Mendel, care n-a ştiut nimeni de el cât a trăit, decât a unuia care este foarte cântat şi foarte celebrat în viaţa lui şi care după moarte cade în neant. Eu prefer să fiu celebru după moarte, decât să fiu prea celebrat în timpul vieţii mele. De aceea sunt supărat pe domnul Rădulescu, dar acum s-a făcut nenorocirea, ca să zic aşa. Vă rog să credeţi că nu este o glumă - am un sentiment de frustrare când mi se face laudă acum, fiindcă am impresia că mi se fură ceva din viitor", a adăugat Neagu Djuvara.George Rădulescu a punctat în debutul lansării că