Delicatesele pentru Crăciun încep să fie preparate odată cu tăierea porcului. Ignatul este un prilej de bucurie pentru călărăşenii care încă mai păstrează tradiţia şi sacrifică porcul acasă. 20 decembrie marchează începutul sărbătorilor de Crăciun, iar tăierea animalului crescut în gospodărie reuneşte toţi membrii familiei.
Cornelia Măgureanu are o experienţă de 33 de ani în tranşarea porcului şi pregătirea preparatelor tradiţionale: cârnaţi, sarmale, tobă şi caltaboş. Gospodina urmează un adevărat ritual. Cu o zi înaintea tăierii porcului pregăteşte cele necesare: 2-3 cuţie bine ascuţite, maşina de tocat carne şi vase mari în care încălzeşte apa pentru spălarea porcului. Tăierea porcului este un prilej de reunire a familiei deoarece participă de obicei toţi membrii ei, fiecăruia putându-i-se da ceva util de făcut. Bărbaţii se ocupă de treaba cea mai “urâtă”, dar şi mai plină de simboluri, care implică înjunghiatul propriu-zis şi pârlitul porcului.
Manole îl execută pe Ghiţă Azi dimineaţă, în gospodăria Corneliei Măgureanu a început forfota. Câţiva vecini au fost tocmiţi pentru a ajuta la sacrificare, nu înainte de a fi serviţi cu ţuică fiartă.Viorel Manole(41 de ani) este expert în sacrificarea porcului şi foloseşte metodele tradiţionale. „Ştiu unde să-l înţep şi nu se chinuie. Moare în scurt timp“, spune Manole, convins de talentul său. După ce Ghiţă a fost înjunghiat este aşezat pe un panou de lemn şi începe pârlirea. „Înainte, când se tăia porcul, se pârlea cu paie. Acum, pentru a fi mai simplu, îl pârlim cu arzătorul de la butelie“, spune Cornelia Măgureanu. Femeia are deja la îndemână tot ce-i trebuie pentru a începe tranşarea porcului, însă după ce a fost înjunghiat se lasă puţin să se răcească.
Întâi se scot intestinele şi burta care se spală pentru că sunt necesare pentru prepararea cârnaţilor, a lebărului şi a caltaboşilor. „Din porc se fo