FLAVIUS BUZILA - "Vom imparti sarbatoarea cu cei sarmani"
- Am primit pe adresa redactiei un e-mail care spune ca albumul de colinde al formatiei HARA - "Marlin, darlin" - este "cel mai bun din '89 incoace" si ni se sugereaza sa facem pe tema asta un interviu. Ne conformam, si iata prima intrebare: Cum v-ati descoperit interesul pentru colindele vechi romanesti? Sunt adunate de peste tot sau exista o sursa anume?
- Am crescut cu colinde vechi si le pretuiesc enorm. Majoritatea le-am invatat de cand eram mic. Bunica mea din partea mamei traieste in satul Sebis, in judetul Bistrita-Nasaud. La ea mi-am petrecut vacantele copilariei si de-acolo am invatat sa iubesc traditia. Pe valea Sieului inca a ramas o oaza de folclor nealterat. Asta ne e sursa. Iar mama mea, o folclorista pasionata si profesoara de muzica, a reusit sa adune intr-o culegere personala multe dintre aceste colinde superbe, unele datand chiar din perioada precrestina. Noi am incercat, si sper ca am reusit, sa le dam acea interpretare care sa arate cat farmec si ce valoare au aceste colinde vechi, chiar si in vremuri moderne.
- Daca tot vorbim de Bistrita, acum in preajma Craciunului, povesteste o amintire ramasa din anii copilariei...
- Ooo, sunt multe... Ardeam de nerabdare sa vina seara Ajunului! Nu dormeam toata noaptea, hipnotizati de jocul focului din soba. Repetam cu sora mea colindele pentru a doua zi, inarmati cu un lighean plin de pupi cu branza, sub plapuma. Erau prajiturile noastre preferate, pe care le sterpeleam de langa cuptorul bunicii! Imi amintesc cat ne amuzam cu colindul "Marlin, darlin". Intotdeauna se incurca cineva la versuri: "Marlin, darlin/ Io fac fonfa, flori de mar, mai/ titirica, daina-hop si tup, tup, tup!". In ziua de Craciun formam cetele, de regula fetele cu fetele, baietii cu baietii, confectionam "decorul" (steaua de la rasari