Printre semnatarii scrisorii se numără şi doi magistraţi braşoveni, câştigători ai alegerilor pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii. Este vorba despre judecătorul Alexandru Şerban, vicepreşedintele Curţii de Apel Braşov, şi procurorul Oana Schimdt Hăineală, de la Parchetul pe lângă Tribunalul Braşov.
Potrivit www.juridice.ro scrisoarea a fost trimisă ieri, iar cei şase membri îşi exprimă nemulţumirea vizavi de blocajele apărute în procedura de validare a membrilor CSM. Validarea trebuia făcută de către Senat şi nu a avut loc nici până la această oră, asta în condiţiile în care mandatul constituţional de 6 ani al actualilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii expiră de drept la data de 29 decembrie 2010.
„Mandatul constituţional de 6 ani al actualilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii expiră de drept la data de 29 decembrie 2010. Aceasta este data când s-a publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Hotărârea Plenului Senatului nr. 75 din 27 decembrie 2004 privind validarea magistraţilor aleşi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Natura constituţională a mandatului de membru CSM interzice modificarea (prelungirea) duratei acestuia prin lege, ordonanţa de urgenţă sau alt act al legislativului sau de voinţă politică.
Astfel fiind, procedurile parlamentare ce au loc în prezent cu privire la validarea magistraţilor alesi pentru Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să aibă în vedere urgenţă data de iminenta încetării mandatelor actualilor membrii CSM.
Întrucât Consiliul Superior al Magistraturii este o autoritate constituţională, e inacceptabilă întreruperea funcţionării sale cauzată de întârzierea procedurilor de validare a unui nou CSM, ceea ce ar reprezenta o încălcare extrem de gravă a ordinii constituţionale în România. Orice accident în continuitatea existenţei instituţiona