Aceştia susţin că „marea şmecherie“ din acest program este un interes financiar: fiecare medic va trebui să îşi achiziţioneze o semnătură electronică, adică să cheltuie bani pentru implementarea acestui program electronic
Doctorul Mihai Tatu, şeful secţiei de psihiatrie, susţine că este o „mare aberaţie“ acest program informatic, o pierdere inutilă de timp. Mai mult, acesta susţine că de fapt, marea şmecherie este un interes financiar: de a-i determina pe toţi medicii să îşi cumpere semnătură electronică.
„Eu dacă am 50 de pacienţi la uşă, până îi caut pe toţi în sistem trece ziua de muncă şi plec la unu noaptea de la cabinet fără să îi fi consultat pe toţi. Este atât de simplu să demonstrezi calitatea de asigurat: cu un cupon de pensie, de exemplu. Consider că este o mare pierdere de timp“, spune Mihai Tatu.
Medicii nu îşi permit să refuze pacienţii
Mai mult, spune doctorul Tatu, cei care se ocupă de implementarea SIUI-ului au transmis în teritoriu faptul că dacă un pacient nu este asigurat, atunci el nu va mai beneficia de servicii medicale. O idee greu de pus în aplicare, mai spune dr. Mihai Tatu:
„În cazul meu, spre exemplu, ca psihiatru, dacă îmi vine un pacient fără asigrare la uşă eu nu pot să nu îl primesc. Îl trimit la plimbare, el îşi pune ştreangul de gât. Cine este tras atunci la răspundere? Casa? Nu cred, tot medicul răspunde“.