Preşedinteledin Belarus, Aleksandr Lukaşenko, un personaj tot mai bizar, care intenţionază "să rămână la putere pe termen nedefinit" şi care are o avere personală estimată la 9 miliarde de dolari. Iată cum este descris controversatul lider de la Minsk în mai multe note diplomatice obţinute de WikiLeaks şi publicate de The Guardian în ediţia sa online de sâmbătă. Duminică, în Belarus sunt programate alegeri prezidenţiale.
Lukaşenko, favorit la acest scrutin, "intenţionează să rămână la putere pe termen nedefinit şi nu vede nici un motiv să-şi schimbe direcţia", afirmă documentele diplomatice americane.
El este considerat drept ultimul dictator din Europa, conducând autoritar Belarusul de 16 ani.
"În privinţa plângerilor societăţii civile în legătură cu folosirea violenţei, Lukaşenko a afirmat că opoziţia trebuie să se aştepte să fie lovită atunci când atacă forţele OMON", afirmă o notă din octombrie 2009, adăugând: "Lukaşenko susţine şi că Belarusul nu are deţinuţi politici, dar infractori de drept comun se alătură opoziţiei după ce sunt arestaţi, pentru a susţine că sunt persecutaţi politic".
Opoziţia belarusă a avertizat că va organiza manifestaţii de stradă duminică seară, în cazul în care nu va fi organizat un al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Lukaşenko se va confrunta cu nouă candidaţi ai opoziţiei, care consideră că liderul belarus nu poate obţine victoria din primul tur de scrutin.
La alegerile din 2006, Lukaşenko a obţinut 86 la sută din voturi, însă ar fi afirmat, în discuţii particulare, că a câştigat în realitate 93 la sută din voturi, reducând însă procentul anunţat pentru ca "votul să fie mai credibil pentru Occident", potrivit documentelor americane.
Alte note afirmă că Lukaşenko este cea mai bogată persoană din Belarus, cu o avere personală estimată la 9 miliarde de dolari.
Preşedintele