Cererea de credite rămâne slabă, iar băncile au început să taie ușor din costurile împrumuturilor. Chiar și așa, creditele au rămas, în octombrie, mai scumpe decât în prima parte a anului.
Costurile efective medii suportate de clienții persoane fizice la creditele noi acordate de bănci au scăzut în octombrie cu până la 1,43 puncte procentuale, comparativ cu cele înregistrate în septembrie, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Cea mai mare scădere a fost consemnată de creditele de consum în euro, în cazul cărora dobânzile medii au scăzut de la 9,73%, în septembrie, la 8,31%, în octombrie. Prețul acestor credite a mai fost sub 9% și în iunie.
Cea de-a doua ieftinire importantă a fost consemnată pe segmentul creditelor de consum în lei. Dobânda anuală efectivă (DAE) medie la aceste împrumuturi a scăzut cu aproape un punct procentual față de septembrie, ajungând la 18,28%. Chiar și în aceste condiții, prețul acestor credite rămâne mai mare decât cel practicat în primăvara acestui an, când DAE medie a scăzut până la 17,20%.
Împrumuturile pentru locuințe s-au ieftinit mai lent decât creditele de consum. DAE la creditele ipotecare în euro s-a redus cu 0,76 puncte procentuale, ajungând la 5,93%. Însă și prețul acestor finanțări a fost mai mare în octombrie decât în alte luni ale acestui an: în februarie au fost contractate cele mai ieftine ipotecare - cu DAE de 5,49%. În cazul împrumuturilor pentru case în moneda națională s-a înregistrat cea mai mică reducere a costurilor plătite de clienții băncilor - 0,6 puncte procentuale, DAE ajungând la 10,55%.
Cererea rămâne la fel de slabă
Băncile au verificat bonitatea a aproape 103.000 de potențiali clienți în octombrie, arată numărul de interogări ale bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare adminsitrată de BNR. Numărul de interogări este cu doar 1% mai mare decât c