Un pui de şapte luni a ieşit campion european la viteză. Selecţia şi antrenamentele sunt extrem de dure. Dacă porumbeii sunt lenţi, nu mai primesc boabe. Sursa: VLAD STĂNESCU
În casa lui Dănuţ Milotin, unul dintre crescătorii puiului de porumbel care a câştigat titlul european în decembrie, la Dortmund, stau aliniate trei trofee. Două cupe aurii, mari, prin care puiul e recunoscut drept campion naţional şi membru al lotului României, care în 2011 va merge în Polonia, la olimpiada porumbeilor. Al treilea trofeu pare de la un concurs mai mic, judecând după culoare şi dimensiuni.
Trei porumbei arămii suiţi pe un cadru de aceeaşi culoare, înfipt într-o bucată pătrată de marmură. Asta îl face greu cât o piatră de pus pe varză. Însă trofeul acesta este cel mai preţios: puiul din Buftea este desemnat campion european la viteză în 2010. Primul porumbel român care s-a ales cu o asemenea distincţie.
Îl cheamă 530
Pe campion îl găsim într-o volieră simplă, dar îngrijită, de lângă casă. Stă laolaltă cu alţi zeci de porumbei, mănâncă ce mânâncă şi ceilalţi, îndură frigul laolaltă cu fraţii săi mai puţini cunoscuţi. Ca toţi cei 180 de porumbei ai cuplului de crescători Georgescu şi Milotin, nu are un nume. Dacă trebuie însă să îl cheme cumva, e 530 din Crevedia, judeţul Dâmboviţa. Sunt ultimele trei cifre ale seriei pe care o poartă pe un inel de la picior.
Când intrăm în cuşca cu zeci de masculi şi întrebăm care e campionul, Dan Milotin îl înşfacă în vreo cinci secunde pe 530. Atât i-a luat să îl zărească, dar şi să-l prindă. Nu pare diferit de ceilalţi, aceleaşi culori de voiajor, o combinaţie de gri, violet şi verde. Aceiaşi ochi roşii, urmaţi, spre plisc, de nările albe şi umflate. "Ăsta e din primăvara aceasta", spune Georgescu.
Porumbelul venit pe lume în mai 2010 i-a uimit pe toţi. Într-o etapă, a făcut d