O bună organizare şi abordarea problemelor cu calm ne ajută să facem faţă mai uşor pregătirilor pentru Crăciun şi Revelion. Specialiştii spun că oricât de ocupaţi am fi, nu trebuie să uităm de momentele de odihnă şi să încercăm să gândim pozitiv, deoarece doar aşa ne putem bucura de spiritul Sărbătorilor.
Timpul limitat în care trebuie să rezolvăm o mulţime de treburi, oboseala fizică, dificultăţile financiare, neînţelegerile în familie sau lipsa persoanelor dragi pot umbri farmecul Sărbătorilor de iarnă. Astfel, în această perioadă multe persoane se confruntă cu un nivel mai ridicat de stres, episodele de depresie fiind şi ele mai frecvente.
„Stresul poate să aibă diferite surse. Însă, oricare ar fi cauza, modul în care creierul interpretează stresul este relativ similar: o situaţie de pericol, în care organismul se mobilizează mai mult decât de obicei pentru a face faţă. Şi pentru că nu putem fi încordaţi şi relaxaţi în acelaşi timp, instalarea stresului alterează capacitatea noastră de a ne relaxa în preajma Sărbătorilor", spune psihologul Lena Rusti de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.
Gândirea pozitivă poate face minuni
În perioadele stresante, multe persoane au tendinţa de a gândi negativ, de a vedea mai degrabă partea pesimistă a lucrurilor, spun specialiştii. Iar atunci când există obiceiul de a observa mai mult ceea ce nu merge decât ceea ce merge, este foarte dificil să ne relaxăm şi să ne bucurăm de momentele petrecute alături de cei dragi.
„Unele persoane stresate dezvoltă frica de a gândi pozitiv. Ele consideră că, atunci când se gândesc la cea mai rea variantă posibilă, sunt mai pregătite şi se simt mai în siguranţă. De fapt, obişnuindu-se să se gândească mereu la variantele negative, aceste persoane încep să se îngrijoreze pentru ele şi să le trăiască. Rezultatul este că ajung să se consume pentru probleme ca