Unul din 500 de bucureşteni a vândut sau cumpărat o proprietate imobiliară în penultima lună a acestui an. Dezgheţul din miez de iarnă al pieţei se resimte chiar şi în Pipera, un loc în care pretenţiile proprietarilor se diminuează de la o zi la alta
Un exemplu concret de mărire şi decădere imobiliară este fosta zonă vedetă a afacerilor imobiliare, Pipera. "În Pipera s-au construit vile cu suprafeţe cuprinse între 300 şi 500 de metri pătraţi, dar înghesuite. Cererea tot mai mică i-a determinat pe vânzători să scadă anual preţul cu 30-40%", a declarat pentru gândul Răzvan Muntean, directorul general al portalului imobiliar imopedia.ro. Astfel, dacă în primul trimestru al anului 2008, proprietarii cereau şi obţineau pentru o casă de 300 de metri pătraţi peste 370.000 de euro, în prezent se realizează puţine tranzacţii chiar şi la un preţ de circa 180.000 de euro.
Un fenomen similar s-a consemnat în acest cartier şi pe piaţa terenurilor. Loturile scoase la vânzare au suprafeţe tot mai mici pentru a se obţine un preţ unitar cât mai scăzut. Un metru pătrat de teren din primul plan era evaluat, în 2008, de agenţii imobiliari la circa 480 de euro. În primul trimestru al acestui an ei încercau să găsească cumpărători dispuşi să le plătească 180 de euro. Încă şi mai slab cotate sunt parcelele din planul al doilea pe care se cere, în medie, un preţ de 80 de euro pe metru pătrat.
Martie 2010, luna "de aur" a imobiliarelor de după criză
Revirimentul uşor al interesului pentru afacerile cu terenuri şi case, pe fondul scăderilor masive de preţ, este probat şi de datele statistice. Numai în noiembrie, în Capitală au avut loc circa 4.000 de tranzacţii, conform datelor furnizate la solicitarea gândul de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară(ANCPI).
La nivel naţional, statisticile ANCPI înregistrează un nivel de 51.476 de tranzacţi