Societatea Apă-Canal, furnizorul de apă potabilă din Galaţi, aşteaptă în aceste momente informaţii legate de concentraţia fosfaţilor din Dunăre pentru a şti ce măsuri va adopta legată de asigurarea apei potabile către populaţie
Unda nocivă va ajunge după ora 01.00 noaptea. Societatea Apă-Canal, furnizorul de apă potabilă din Galaţi, aşteaptă în aceste momente informaţii legate de concentraţia fosfaţilor din Dunăre pentru a şti ce măsuri va adopta legată de asigurarea apei potabile către populaţie
În cazul în care încărcătura de aproape 1000 de tone de fosfaţi se va dovedi periculoasă pentru viaţa populaţiei, furnizarea apei de la robinete va fi asigurată din bazinele de rezervă ale societăţii.
ORA 20.30. "Conform celor comunicate de către Ucraina, ca urmare a solicitării de informaţii transmise de România, s-a aflat că barja era încărcată cu un îngrăşământ chimic folosit la fertilizarea solului numit „ammosphos" care conţine 10% nitrogen şi 46% fosfaţi. Barja scufundată are capacele închise la magazii", a precizat Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale Apele Române.
Conform datelor comunicate de către Laboratorul de Calitate a Apelor Constanţa, calitatea apei fluviului Dunărea se încadrează în secţiunile monitorizate din aval, inclusiv la Vadu Oii, în valorile normale de calitate, respectiv clasa I şi II, pentru indicatorii monitorizaţi (ph, oxigen dizolvat, amoniu şi fosfaţi).
Echipele Apelor Române de la Constanţa monitorizează în continuare calitatea apei fluviului Dunărea.
În urma acestor date este posibil ca furnizarea apei potabile să nu fie oprită. "Vom vedea ce concentraţie de fosfaţi va ajunge la Brăila. Dacă acolo se va opri asigurarea apei potabile către populaţie, este posibil să fim obligaţi să luăm şi noi aceeaşi măsură", ne-a declarat Gelu Stan, directorul Apă-Canal Galaţi.
Reamintim că î