Legislatorii de la Washington analizează adaptarea Legii Spionajului din 1917, militarilor şi civililor din agenţii guvernamentale li s-a ordonat să nu consulte dezvăluirile şi Julian Assange se teme tot mai mult de inculparea în America
Deşi sunt departe de a zdruncina din temelii diplomaţia americană, dezvăluirile WikiLeaks sunt privite drept un act ostil la adresa Americii, astfel că legislatorii vor încriminarea acestor fapte, care l-ar putea transforma pe orice american în "spion". O lege anti-WikiLeaks a fost înaintată în Congres, în timp ce unii legislatori vor revizuirea Legii Spionajului din 1917. În primul caz, propunerea vizează sancţionarea celor care divulgă numele unor informatori ai serviciilor secrete civile şi militare ale SUA. Procurorii federali au deja în vedere inculparea lui Julian Assange, fondatorul "WikiLeaks", în baza unei legi care interzice divulgarea informatorilor, dar senatorii Joe Lieberman, Scott Brown şi John Ensign vor o lege şi mai aspră.
Un astfel de act normativ îi va viza doar pe puţinii oameni care pot avea acces, prin natura funcţiei, sau îşi pot procura documente secrete, precum "cablurile" (mesajele diplomatice) ajunse în posesia WikiLeaks. În schimb, o modificare a Legii Spionajului i-ar transforma în "suspecţi" pe toţi jurnaliştii americani care au preluat informaţii de la WikiLeaks şi pe cititorii acestora. De fapt, nici nu ar fi nevoie de o modificare a legii, ci de punerea sub acuzare a lui Assange în baza acestei "Espionage Act". Dacă Departamentul Justiţiei (DoJ) va considera că australianul poate fi acuzat de "spionaj", pentru că a difuzat informaţii secrete primite de la altcineva (analistul de la o bază din Irak, Bradley Manning), toţi americanii devin "suspecţi", notează UPI.com. Jurnaliştii, dar şi cititorii lor ar putea fi tot atât de vinovaţi precum Assange.
O bătaie de cap pentru procurorii