În toiul iernii, chiar şi noaptea pe ninsoare, sute de turişti şi de locuitori ai Budapestei se îmbăiază în uriaşele bazine termale. Sursa: ANDREEA DOGARSursa: ANDREEA DOGAR
1 /.
Dacă la Băile Lukacs este nepoliticos să se vorbească tare, ele fiind şi acum un loc de întâlnire pentru elita intelectuală din Budapesta, la animatele Băi Széchenyi este o forfotă neîncetată. În contrast cu arhitectura opulentă a clădirii în stil neobaroc, atmosfera de la băi e foarte relaxată: hainele şi prosoapele stau atârnate peste tot, iar oamenii ce ies încălziţi din băile interioare fug zgribuliţi, adesea desculţi, peste piatra cubică rece din curte, coborând în piscinele de afară. Cei mai curajoşi dintre ei se tăvălesc prin zăpadă îmbrăcaţi doar în costume de baie.
FOTO evz.ro
Băile termale de la Budapesta
Şah în apă, un brand al băilor ungureşti
Băile merită însă vizitate fie şi numai pentru fabuloasa clădire cu arcade şi coloane bogat decorate, construită la începutul secolului XX. Impunătoare în timpul zilei, băile sunt şi mai fermecătoare seara, în lumina gălbuie a felinarelor.
Curtea interioară, cu fântâni arteziene, copaci, cuiere elegante din fier forjat şi statui ce străjuiesc piscinele, este punctul maxim de atracţie. Deşi apele termale ale Budapestei sunt bune în special pentru tratarea afecţiunilor ce apar odată cu vârsta înaintată, Széchenyi a devenit un loc de întâlnire preferat şi de cuplurile tinere. Dar simbolul băilor sunt, cu siguranţă, domnii care joacă şah ore în şir, scufundaţi în apă până la brâu, indiferent dacă afară ninge sau soarele arde cu putere la 40 de grade Celsius.
Înot în apă rece, sub ninsoare
Cu cele trei bazine exterioare şi 12 interioare, Széchenyi este unul dintre cele mai mari complexe de băi din Europa. Acestora li se adaugă numeroase saune şi cabine pentru masaj, te