Străinii de la noi vor petrece Sărbătorile într-un mod inedit
În timp ce noi nu ştim cum să plecăm din ţară mai repede, dornici de un trai mai bun, mii de străini sunt nerăbdători să devină cetăţeni români. Numai de la începutul anului, 11.000 de persoane au depus jurământul de credinţă pentru a primi cetăţenia română. Libertatea a reuşit să stea de vorbă cu unii dintre ei, veniţi din cele mai exotice părţi ale lumii, şi îţi arată cum obişnuiesc să petreacă, la ei acasă, Sărbătorile. (Alexandra Ariciu)
Okoro Henry, 22 de ani, din Nigeria: «Vreau să aud colindele voastre» → “Noi suntem creştini şi nu există Crăciun fără slujba religioasă la biserică. Toată familia se îmbracă frumos şi la sfârşit cântăm colinde. Avem şi Moş Crăciun care ne aduce cadouri, numai că se numeşte Tatăl Crăciunului. Ieşim pe stradă, lumea e veselă şi vorbim chiar dacă nu ne cunoaştem. Mâncăm egufi (preparat tradiţional pe bază de orez) şi patata (mâncare făcută din cartofi). Aici o să petrec în stil românesc şi sunt nerăbdător să aud colindele voastre”, ne-a spus Okoro.
Liu Jianrong, 20 de ani, din China: Adoră ciorba de burtă şi covrigii → “Eu vin dintr-un sat din China, unde nu serbăm Crăciunul. La Beijing însă, festivitatea se face ca în filmele americane. Acum mă bucur enorm că sunt aici, unde pot să petrec după bunul meu plac, cu Moş Crăciun şi colinde. Am reuşit să-mi fac câţiva prieteni, chiar dacă sunt doar de o lună şi jumătate aici”, ne-a spus tânăra, care va merge la Sinaia de Sărbători. “Ador ciorba de burtă şi covrigii. O să mă înfrupt până nu o să mai pot”, a completat Liu.
Ibrahim Tuke, 25 de ani, din Guineea: «Voi încerca renumitele sarmale» → “În Guineea nu sunt tradiţii de Crăciun ca la voi, pentru că avem mulţi musulmani. Eu sunt creştin şi petrec cu familia. Mama pregăteşte bunătăţi pe bază de cartofi, orez şi vin, iar seara primi