Unda de poluare se preconizează că va ajunge în dreptul municipiului Brăila în jurul orei 22.00 în această seară, în timp ce în municipiul Galaţi viitură este asteptată la noapte, după ora 01.00.
Cele două oraşe din sud-estul României, Galaţi şi Brăila, formează al doilea nod urban al ţării, după Bucureşti, din punct de vedere al numărului populaţiei. Peste 500.000 de oamenii locuiesc în cele două municipii despărţite de 15 kilometri.
Amoniacul, care se presupune că se află în compoziţia fosfaţilor deversaţi în Dunăre de barja scufundată astăzi dimineaţă la Hârşova, este o substanţă chimică destul de periculoasă pentru sănătatea populaţiei.
Din acest motiv, societăţile publice ce asigură apa potabilă în cele două mari oraşe nu exclud varianta oprirea furnizării apei la robinete.
Conform unei notificări transmise de Ministerul Mediului către cele două societăţi, valul de poluare va lovi Brăila la 14 ore de la producerea incidentului de la Hârşova, respectiv 18 ore pentru Galaţi.
„Am fost inştiinţaţi printr-un fax că în apă sunt substanţe chimice periculoase. Scufundarea barjei a avut loc în jurul orei 7.20 în cursul zilei de astăzi. Suntem anunţaţi că unda de poluare va ajunge la Brăila după 14 ore, iar la Galaţi în jur de 18-20 de ore. Prin urmare, după miezul nopţii şi până mâine dimineaţă se vor simţi primele semne ale poluării în Galaţi", ne-a declarat Niţă Podaru, directorul tehnic al Apă-Canal Galaţi.
În momentul când valul chimic de pe Dunăre va lovi oraşul se va trece la furnizarea apei potabile din bazinele de rezervă. „Încă nu este sigur că se va opri furnizarea apei către populaţie. Încă mai aşteptăm ultimele date. E posibil ca apa să nu fie aşa de contaminată. Oricum, noi putem asigura din rezervă în jur de zece ore apa potabilă către populaţie. Dacă situaţia o va impunem, vom trece la un program de patru ore pe zi către