Medicii nutriţionişti atrag atenţia asupra felului în care depozităm sau preparăm alimentele, deoarece bucătăria este locul unde mâncarea este demineralizată, secată de vitamine şi antioxidanţi
Nu este suficient să evităm pe cât posibil conservanţii, coloranţii sau alte substanţe chimice din alimente şi mâncărurile intens procesate. Nici să ne facem cumpărăturile de la producători atestaţi bio. Pentru că medicii nutriţionişti atrag atenţia asupra felului în care depozităm sau preparăm alimentele, deoarece bucătăria este locul unde mâncarea este contaminată cu diferite bacterii, substanţe chimice şi chiar cancerigene. În plus, prin prelucrarea casnică riscăm să demineralizăm, să secăm de vitamine şi antioxidanţi alimentele.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorului Institutului de Cercetări Alimentare, oferă câteva sfaturi despre cum putem preveni contaminarea alimentelor în bucătărie.
• Folia din plastic contaminează alimentele cu bacterii, astfel că se recomandă evitarea învelirii fructelor şi a legumelor cu acest tip de folie. "Foliile din plastic nu mai permit oxigenului să pătrundă prin fructe sau legume, iar lipsa acestuia favorizează dezvoltarea bacteriei Clostridium botulinum, vinovată de apariţia botulismului", spune prof. Mencinicopschi.
• Felul în care păstrăm alimentele în frigider sau congelator este esenţial pentru menţinerea substanţelor nutritive din alimente. "Carnea proaspătă nu va fi pusă niciodată deasupra legumelor şi fructelor, astfel evitându-se contaminarea încrucişată", subliniază medicul. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia asupra faptului că orice aliment congelat nu trebuie recongelat, "deoarece înmulţirea microbiană se reia cu rapiditate, iar alimentul devine periculos pentru organism. Cel mai indicat este să punem în congelator legumele, fructe şi carnea în pacheţele mici, de câte o por