Cu spatele la zidul calendarului FMI si minoritara in multe comisii cheie, Coalitia a trecut la concesii pe sarite ca sa-si vada trecut bugetul pana la 1 ianuarie. Asa s-a ales Inalta Curte de Casarte si Justitie cu 10 milioane de lei in plus, asa s-au ales Sanatatea si Educatia cu procente in plus.
Pe hartie si fara surse de finantate. Dar avizul comisiilor e consultativ, iar in plen, unde coalitia are de bine de rau majoritate, daca se mobilizeaza la vot, toate aceste acte de generozitate pot fi retrase dintr-un condei. De altfel, secretarul de stat in ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a avertizat ca nu sunt bani pentru astfel de modificari semnificative.
Opozitia stie si ea bine si ca poate pierde jocul in plen, si ca nu sunt bani. Dar n-o costa nimic acest exercitiu de imagine despre care stie bine ca are toate sansele de reusita pentru ca deocamdata are o pozitie avantajoasa, de care trebuie sa profite cat mai mult.
Din nefericire, cam asta e in fiecare an votul la buget, desfasurat pe cateva coordonate care se repeta intocmai. In primul rand, a devenit deja regula ca bugetul sa nu ajunga in Parlament in luna octombrie, asa cum ar trebui, ci mult mai tarziu. S-a intamplat adesea chiar sa ajungem in noul an fara sa avem buget. Si asa s-ar fi intamplat si de aceasta data daca n-ar fi existat presiunea uriasa a FMI.
Apoi, in comisii, are loc exercitiul de imagine. Opozitia, care nu da de la ea si nu are nicio responsabilitate, vine cu tot felul de propuneri nastrusnice si de-o generozitate seducatoare pentru electorat, pe care reprezentantii Guvernului cei haini, nu-i asa, nu pot decat sa le respinga. De cele mai multe ori ele nu trec, pentru ca pana acum majoritatea domina si comisiile.
In plen, jocul cu astfel de majorari tulburatoare este pierdut caci majoritatea merge pe varianta Guvernului. E