Este masa de Crăciun sau cea de Anul Nou un posibil pericol pentru sănătate?
Categoric da, spun experţii în nutriţie. Iată de ce: postul creştin detoxifiază organismul, dar îl şi slăbeşte. După această perioadă trebuie neapărat să începem treptat consumul de alimente "dulci". Dar românii se aşază la o masă bogată, cu ouă, carne de porc, piftie şi salate cu maioneză, şi trec de la detoxifiere la bombă calorică în doar câteva minute. Organismul primeşte un şoc, glicemia crescând practic instant, ca şi colesterolul rău. Doctorii avertizează diabeticii şi cardiacii că o astfel de siest poate să te omoare!
Iată ce spune medicul:
Din ce motive ne balonăm sau suferim de tranzit intestinal lent?
De obicei, această problemă o întâlnim destul de des la persoanele care fac prea puţină mişcare, care consumă puţine lichide şi care mănâncă foarte multe produse de tip fast food. De sărbători, toţi ne neglijăm şi mâncăm haotic.
Cum ne putem feri de aceste fenomene?
De cele mai multe ori este bine să încercăm să readucem totul la normal, prin schimbarea alimentaţiei. Asta înseamnă să consumăm 2 litri de apă pe zi şi să mâncăm multe fructe. Pentru o digestie optimă, nu renunţaţi în nicio zi la sport. Chiar şi o plimbare în parc îşi va face efectul.
Cum ne pot ajuta fibrele?
Fibrele se găsesc în fructe, legume, cereale, dar studiile au arătat că unele fibre ajută, iar altele nu. Tărâţele de grâu sau seminţele de in pot îmbunătăţi digestia, dar pot provoca şi balonări temporare.
Fructele proaspete ajuta sistemul digestiv?
Fructe precum struguri, prune, mere şi piesici. Legume ca fasolea, mazărea şi varza conţin substanţe care ajută flora digestivă.
Ce putem face atunci când avem dureri din cauza constipaţiei şi a balonării?
Putem folosi laxative sau calmant