Implicaţi în proiecte bazate pe voluntariat, tineri din foarte multe ONG-uri care activează în Prahova deprind cunoştinţele necesare în străinătate, în schimburi de experienţă internaţionale.
Elena Baciu este unul dintre cei mai activi membri ai Asociaţiei "4 YOUNG", organizaţie non-guvernamentală înfiinţată de tineri pentru tineri şi care dezvoltă proiecte care vizează stimularea formării şi perfecţionării tinerilor în domenii multiple, promovând politici pentru integrarea socială şi profesională a tuturor categoriilor de tineri, cu precădere a celor proveniţi din medii defavorizate.
De curând, a fost în Austria, unde a avut ocazia să se perfecţioneze şi să transmită, astfel, mai departe, cunoştinţele acumulate. „Cursul la care am participat la sfârşitul lunii octombrie este parte a programului Grundtvig şi a constat în 25 ore de predare în laborator şi 25 ore de e-learning. Am învăţat foarte multe: să planific şi să organizez un site web, am acumulat cunosţinte legate de unelte folosite în crearea paginilor Web şi folosirea programelor MindMap ca metodă pentru a planifica structura site-urilor web. Am învăţat să lucrăm cu soft-urile de birou, metode de prelucrare şi editare a imaginilor, informaţii legate de soft-urile portabile. Toate mă vor ajuta ca proiectele organizaţiei noastre să fie extrem de eficiente", spune Elena Baciu.
Ploieşteanca a făcut echipă cu tineri din Grecia, Bulgaria şi Danemarca şi a spune că a remarcat că în aceste ţări voluntariatul este un fenomen de masă la care tinerii participă de la vârste foarte mici, iar învăţarea continuă este sprijinită masiv de instituţii şi organizaţii. „Suntem încă la început în România şi de aceea îmi doresc să împărtăşesc cât mai mult din ceea ce învăţ eu şi altor tineri interesaţi de finanţare europeană, formare profesională şi dezvoltarea competenţelor", spune Elena.
Asociaţia ei, 4YOUN