Refinanţarea creditului este o soluţie la care apelează mulţi români. Metoda nu este recomandată în primii ani de derulare a creditului
Tot mai mulţi români cu credite luate în anii trecuţi se duc la bancă pentru a-şi refinanţa împrumuturile. Unii vor să plătească o rată mai mică, alţii doresc o suplimentare a creditului iniţial. Specialiştii avertizează însă că refinanţarea nu este avantajoasă pentru client dacă se face în primii ani de la contractarea creditului.
Băncile pot refinanţa orice tip de împrumut, indiferent de monedă, de la cele de nevoi personale şi de achiziţie până la credite auto şi carduri de credit sau overdrafturi (descoperit de cont, n.r.).
"În momentul de faţă, posibilităţile de refinanţare sunt numeroase. Sunt şanse foarte mari ca la aceeaşi rată pe care un client o plăteşte în momentul de faţă, printr-un credit de refinanţare chiar să suplimenteze suma creditului.
Alte posibilităţi sunt micşorarea ratei ori consolidarea datoriilor lunare într-o singură rată cu o singură scadenţă", a declarat pentru gândul Alina Moşneagu, analist financiar în cadrul reţelei www.infobancare.ro. Cât despre moneda preferată, ea spune că numărul celor care se interesează de produsele în lei ocupă primul loc.
În ultima lună, aproape 1.800 de potenţiali clienţi au căutat online informaţii despre creditele de nevoi personale în lei, faţă de aproximativ 1.400, în cazul celor în moneda europeană, potrivit datelor comunicate pentru gândul de www.infostatistici.ro.
Cum să scazi rata la credit
Rata în cazul unui credit ipotecar de 49.000 de euro poate fi redusă de la 460 de euro la 300 de euro, iar dobânda aproape se înjumătăţeşte, prin creşterea sensibilă a perioadei de rambursare.
O altă formulă la care se apelează frecvent în utlima perioadă este consolidarea mai multor împrumuturi într-unul singur. Se micşorează r