În timp ce la noi dezvoltatorii imobiliari din România rămân cu apartamentele nevândute, cei din Serbia le dau ca pâinea caldă. Românii îşi pot cumpăra peste graniţă un apartament cu trei camere sau o casă lacustră pe Dunăre cu mai puţin de 100.000 de euro.
Fără să fie afectate de criza economică, majoritatea firmelor de construcţii din Serbia au continuat să investească în ansamblurile de locuinţe şi în 2010, iar pe şantiere activitatea nu se opreşte. În jurul Belgradului au apărut cartiere noi, iar într-un singur an specialiştii spun că populaţia capitalei sârbe a crescut cu 250.000-300.000 de locuitori.
Sprijin moral de la stat
Succesul economic sârbesc se bazează pe reţeta ieftină găsită pentru ridicarea noilor ansambluri. „În ultimii doi ani ne-am axat pe ridicarea de blocuri-turn cu apartamente de trei camere. Am preferat să cumpărăm terenuri în afara oraşului, tocmai din cauza preţurilor mai mici. Introducerea reţelelor de gaz, apă şi curent a fost mai ieftină, chiar dacă am avut şi noi probleme birocratice", a explicat Duşan Olaf, arhitect-şef la Turnduna Construct, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Serbia.
Din 2008 şi până în 2010, în nordul Belgradului a apărut un nou cartier, numit Novi Belgrad, preferat astăzi de tinerii cu venituri medii. Şi statul sârb i-a ajutat, indirect, pe dezvoltatorii imobiliari din zonă. Astfel, în noul cartier a fost ridicată o sală polivalentă, care în prezent găzduieşte concerte cu vedete din toată lumea.
„Noi avem un obicei atunci când ne apucăm de construcţii: strângem bani, întrebăm potenţialii clienţi dacă le plac simulările 3D ale blocurilor şi ale apartamentelor şi doar pe urmă deschidem şantierul. Ar fi prostesc să construim blocuri ca ele să nu fie ocupate", a mai spus Duşan Olaf.
Preţuri corecte
Constructorii sârbi au învăţat să-şi respecte clientul, as