De Crăciun, mirosul de brad ne umple locuinţele şi creează o atmosferă de sărbătoare. În ianuarie însă, copacii împodobiţi devin accesorii expirate care sfârşesc în maşinile de gunoi. Trebuie neapărat să moară milioane de copaci pentru a ne simţi bine în perioada de sărbătoare de la sfârşit de an sau există alternative?
Bradul reprezintă un simbol al Crăciunului. De-a lungul timpului, el a devenit un accesoriu fără de care nici nu putem imagina această sărbătoare. Deşi Crăciunul ne vorbeşte despre bucurie şi naştere, el reprezintă şi o ocazie legitimă de a tăia milioane de puieţi.
Doar în România se vând anual 300.000 de copaci cu ocazia Sărbătorilor de iarnă şi se estimează că încă circa 150.000 se vând ilegal. Deşi se pare că în acest an cifrele de vânzări sunt mult mai mici decât în 2009, din cauza crizei, sute de mii de copaci mor încă înainte de Crăciun.
Ofertele de pe piaţă
Bradul tăiat: calea tradiţională de a sărbători Crăciunul, dar cu impactul cel mai mare. Avantajul bradului viu este că oferă experienţa adevărată. Mirosul, atingerea, crengile garantează sentimentul aparte cu care ne-am obişnuit de ani buni.
Dezavantajele sunt că, după o perioadă, acele încep să-i cadă, se aprinde uşor dacă se usucă, iar după Sărbători, imaginea unui brad uscat în casă poate fi deprimantă. La care se adaugă încă o dată distrugerile şi tăierile generate de această alternativă. Dar dacă nu vă puteţi imagina Crăciunul fără brad, măcar asiguraţi-vă că este tăiat legal, pentru a nu încuraja defrişările ilicite.
Bradul de plastic: pare o alternativă viabilă la prima vedere. Sărbătoarea este mult mai umană dacă avem un brad artificial, nefiind nevoie să defrişăm, însă impactul ecologic al unor asemenea brazi este în continuare destul de ridicat. Avantajele sunt că ei pot fi destul de ieftini şi pot fi reutilizaţi an după an