BVB se menține pe creștere la 11 luni, dar investitorii rămân în așteptare, sperând că anul 2011 va aduce un număr mult mai mare de listări.
Piața de capital se apropie de încheierea unui nou an. Care s-a dovedit a fi relativ calm pentru bursă, cu nivel redus de lichiditate și investitori rămași în așteptare. Nivelul la care se află piața acum reflectă în mare parte estimările brokerilor, care au prevăzut o creștere mai puțin spectaculoasă decât cea din 2009. Ceea ce s-a și întâmplat.
Economia a continuat să evolueze mult mai slab decât bursa, recesiunea continuând și în acest an. Iar investitorii au nevoie de o confirmare a creșterii economice înainte de a investi banii în acțiuni. Mai mult, investitorii individuali, dar și fondurile de investiții reclamă numărul redus de titluri din piață și ponderea scăzută a acțiunilor libere la tranzacționare. Chiar și la nivelul actual al
PIB-ului, piața de capital este prea mică.
Principala soluție pentru această situație vine tot de la statul român. Care ar trebui să utilizeze piața de capital pentru privatizări parțiale și pentru finanțarea unor proiecte ale companiilor deținute. Paradoxal, deși statul are nevoie de bani din orice sursă pentru a trece peste perioada de recesiune și pentru a micșora deficitul bugetar, listarea unor pachete de acțiuni de la companiile din portofoliu nu este o prioritate.
Oferte bune, oferte slabe
Bursa de Valori București a început să facă tot mai multe campanii de promovare a finanțării prin piața de capital. „Orice companie din România ar trebui să știe că se poate finanța și prin intermediul bursei, în anumite condiții. BVB intenționează să faciliteze accesul companiilor la informație în ceea ce privește mecanismul de finanțare prin piața de capital locală“, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB. Este necesar însă ca societățil