Constantin Niţă identifică şi expune, pe blogul personal, nouă motive pentru care bugetul pe 2011 nu ar trebui votat.
Fostul ministru vorbeşte despre argumentele economice care nu ar susţine, în viziunea sa, teoria pe care a fost construit bugetul pentru anul următor. Politicianul braşovean militează pentru susţinerea puterii de cumpărare şi pentru alocarea de fonduri sectoarelor cheie: sănătatea, educaţia şi apărarea.
„1. Există diferenţe semnificative faţă de Strategia fiscal-bugetară, deşi aceasta a fost aprobată numai cu două luni înainte de publicarea proiectului de buget. Comparativ cu Strategia, bugetul de stat este contruit pe o proiecţie mai favorabilă de venituri (+ 2,18 mld lei), iar cheltuielile cu bunuri şi servicii cresc în cu 1,42 mld lei, în timp ce cheltuielile pentru asistenţă socială înregistrează o reducere de 1,41 mld lei.
2. Consiliul fiscal nu a fost consultat în momentul elaborării bugetului general consolidat. Preşedintele acestuia consideră că există deficienţe în programarea bugetară, ipoteze neclare ale dinamicii veniturilor, lipsă de transparenţă şi credibilitate redusă a bugetului pe 2011.
3. Bugetul contribuie la creşterea ratei sarăciei. Pensiile vor fi îngheţate, astfel că puterea de cumpărare a pensionarilor va scădea cu peste 10% în 2011 faţă de anul 2009.
4. Sănătatea, educaţia şi apărarea nu constituie priorităţi pentru 2011. Ministerul Sănătăţii va primi cu 55% mai puţini bani de la bugetul de stat, cel al Educaţiei va avea cheltuieli de personal cu 16% mai mici, iar MAPN va beneficia de aproximativ 70% din resursele alocate în anul 2010. În schimb, bugetele Administraţiei Prezidenţiale, ANI, CNSAS, SGG, MDRT şi Ministerul Mediului vor fi mai mari.
5. Guvernul a supraestimat creşterea veniturilor bugetare. A stabilit pentru 2011 majorarea încasărilor din TVA cu aproximativ 25% faţă de anul 2010