„Epoca de aur“ este, la 20 de ani de la încheierea ei, o perioadă mai puţin studiată decât cea a Inchiziţiei. Bătrânii o rememorează cu nostalgie, în timp ce copiii ştiu doar că atunci era un „preşedinte rău“, Nicolae Ceauşescu.
Părinţii spun însă că „Epoca de aur" a însemnat, pentru ei, mai mult decât Nicolae Ceauşescu. „Comunismul ar trebui studiat la şcoală, în cadrul orelor de istorie. Pe atunci, copiii petreceau mai mult timp în faţa blocului, interacţionau mai mult. Mi-aduc aminte că mergeam cu un coleg să luăm lapte şi întotdeauna ne opream şi la un chişc de îngheţată şi ne luam câte o vafă, la 3,5 lei. Era aşa, o extravaganţă!", îşi aminteşte Laura Enache, mamă a doi copii.
Ea i-a adus pe Alexandra (8 ani) şi Tudor (7 ani) la expoziţia „The Golden Flat" (Apartamentul de aur), organizată de Global Mindscap la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti, unde „Epoca de aur" s-a transformat într-un curs interactiv pentru copii.
Comunism pe înţelesul copiilor
Şi Florentina Toader a venit cu fetiţa ei, Irina (8 ani) la expoziţia „The Golden Flat". „I-am tot povestit fetiţei despre perioada comunistă, dar îi era greu să înţeleagă, aşa că am adus‑o aici. I-am spus că nu aveam program la televizor cât are ea şi nici desene animate, că stăteam la coadă la mâncare, că era frig, că stăteam îmbrăcaţi la ore la şcoală. Vreau să ştie astfel de lucruri pentru că fac parte din copilăria mea, din istorie", a povestit Florentina Toader.
Irina, fetiţa ei, a avut ocazia să admire o expoziţie cu obiecte din perioada comunistă şi să se uite la desene cu „Miaunel şi Bălănel" sau „Mihaela şi Azorel". „Am venit ca să văd ce purtau părinţii mei pe vremuri, cum erau lucrurile atunci. Rolele mi-au plăcut foarte mult, că erau haioase, şi frigiderele, că erau foarte mici. Nu am mai văzut desene aşa vechi, dar mi se par mai frumoase decât an