Cu peste 18.000 de şomeri, dintre care 64% neindemnizaţi, judeţul Teleorman ocupă locul I pe ţară, potrivit clasamentului realizat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă.
Rata şomajului este în prezent, în Teleorman, de 10, 54% şi deşi şomajul este în scădere faţă de luna precedentă cu un procent de 0,04, Teleormanul rămâne “fruntaş” la acest capitol.
În mediul urban din judeţ sunt înregistraţi 5.027 de şomeri, iar în mediul rural, 13.259. “ Aceste diferenţe dintre mediul urban şi rural sunt cauzate de concentrarea majorităţii angajatorilor în mediul urban.”, explică Iuliana Bădică, purtător de cuvând al AJOFM Teleorman.
Fără perspective de angajare în localităţile de domiciliu, majoritatea şomerilor din mediul rural neindemnizaţi figurează de ani buni în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman, fiind consideraţi şomeri de lungă . “ Şomerii neindemnizaţi provin din mediul rural, majoritatea sunt beneficiari ai Legii 416/2001, privind venitul minim garantat, care nu au posibilităţi de navetă şi locuinţă pentru a putea căuta un loc de muncă în oraşele din judeţ. Structura acestor categorii de persoane defavorizate , precum şi cererea de personal calificat pe piaţa muncii determină stagnarea acestor persoane în evidenţele AJOFM Teleorman, devenind, şomeri cu lungă durată.”
După 15 luni de plată, rămân şomeri doar cu numele
Şomerii care sunt în prezent în plată au şase mari să îngroaşe rândurile neindemnizaţilor, după cele 15 luni de şomaj. Cum numărul locurilor de muncă în judeţ este în scădere, cei care vin să îşi vizeze carnetul de şomaj la AJOFM se tem că soarta lor va fi tot de “ şomeri de lungă durată”. Costică Dobrică, de 57 de ani mai are şase luni de şomaj cu indemnizaţie şi spune că nu ştie ce va face după această perioadă : “ Sunt în şomaj de exact un an. Este foarte greu, nu a